Opublikowano Dodaj komentarz

Vallco Town Center

W przypadku Vallco Town Center w Cupertino, w Kalifornii, architektura krajobrazu, obiekty użyteczności publicznej, budynki mieszkalne, cyrkulacja i widoki zostały rozmieszczone w innowacyjny sposób, aby stworzyć unikalne środowisko otwartej przestrzeni bogate w różnorodne doświadczenia.

Projektowi przyświecało kilka nadrzędnych celów, w tym oczyszczenie istniejącego centrum handlowego, zmostkowanie superbloków, zintegrowanie terenu poprzez podzielenie go na przyjazne dla pieszych bloki, stworzenie ikony obywatelskiej oraz wprowadzenie dynamicznego środowiska o mieszanym przeznaczeniu dla sąsiadów i gości. Bloki na poziomie parteru zawierają różnorodne obiekty handlowe, restauracyjne i rozrywkowe, które wychodzą na ulicę i otaczają wielopiętrowe zintegrowane garaże parkingowe w centrach bloków. Ponad 80 procent całkowitej powierzchni terenu pokryte jest publicznie dostępnym zielonym dachem – parkiem krajobrazowym z programami sportowymi, rekreacyjnymi i kulturalnymi – nowym, znaczącym udogodnieniem dla miasta. Dach styka się z ziemią wzdłuż zachodniej krawędzi terenu, umożliwiając dostęp bezpośrednio z ulicy do ścieżek rekreacyjnych, które biegną wzdłuż dachu, wznosząc się ponad budynkami. Ścieżki te rozciągają się następnie nad ulicami i łączą sekcje zielonego dachu nad głową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *